Een CHE-rapport is een beperkte bouwhistorische en beschrijvende studie van één of meerdere gebouwen. Naast onderzoek in het gebouw wordt beperkt archief- en literatuuronderzoek verricht. Aan de hand van deze gegevens maakt de onderzoeker een rapport op. De belangrijkste historische elementen kunnen van een waardestelling worden voorzien, zodat de architect zich bewust is van de bouwhistorische betekenissen in het gebouw.
Grote delen van Antwerpen zijn op het gewestplan ingekleurd als woongebied met culturele, historische en esthetische (CHE) waarde. In deze gebieden is de wijziging van de bestaande toestand van een gebouw onderworpen aan specifieke voorwaarden die gericht zijn op behoud. Om over een aanvraag binnen deze zone een gefundeerd oordeel uit te spreken, kan het nodig zijn dat de aanvrager een CHE-rapport laat opstellen.
Een CHE-rapport kan gevraagd worden bij de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of bij de bespreking van een voorontwerp voorafgaand aan deze aanvraag.
Niet voor elke bouwaanvraag in een woongebied met culturele, historische en esthetische waarde is een CHE-rapport gewenst. Een plaatsbezoek van de dienst monumentenzorg en een gesprek met de architect en/of de bouwheer over de geplande werken zal de inhoud en de omvang van de studie bepalen.
Een CHE-rapport kan gevraagd worden als bijlage bij een bouwaanvraag in een woongebied met culturele, historische en esthetische waarde. Dit is vastgelegd op het gewestplan van Antwerpen. Het is nuttig contact om te nemen met de stedelijke dienst monumentenzorg van de stad Antwerpen.
Rocaille op de voorgevel van een woning in Mechelen op de Veemarkt.
Ridderstraat, Sint-Truiden.