Contactgegevens 2018

  1. Petra Boekstal
  2. Bronstraat 119
  3. 1060 Brussel
  4. België
  1. petra.boekstal@gmail.com
  2. Tel 02 – 538.63.30
  3. GSM: 0498 – 047086

Enkele bedenkingen.
Poorten en deuren bestaan uit een onderdorpel, waarmee enkele treden, trappen of zelfs ladders kunnen worden gecombineerd, en zijn aan de zijkanten begrensd door rechtstanden. Deze zijn tevens drager van de afdekking of bovendorpel. De poort- of deurconstructie kan ook elementen bevatten die wijzen op het afsluiten ervan.

De structuur en de vormgeving van deuren en poorten zijn niet los te koppelen van de plaats en de functie binnen de organisatie van het gebouw. Zo maakt men een onderscheid tussen binnen- en buitendeuren. De deuren in Nancy zijn allen buitendeuren en een groot deel bevindt zich aan het monumentale plein
place de la Carrière. De deuren zijn grotendeels in een gelijkaardige stijl vervaardigd, niet allemaal even deftig geschilderd maar ze verlenen een prachtige eenheid en een bijzonder fraai karakter aan dit plein.

Op deuren treffen wij allerlei functioneel en beslag aan.
Zo komen wij trekkers en sleutelplaatjes tegen.
Een deur bevat een slot, deze zijn heel dikwijls gemoderniseerd.
De scharnieren verschaffen dikwijls een indicatie over de ouderdom van de deuren. Duim- en spoorhengsels zijn veel voorkomend. Er werden niet vaak versieringen aangebracht op de scharnieren.

Er werden modelboeken uitgegeven in de 18de eeuw en in sommige gevallen werden zelfs patronen van parketvloeren verwerkt in de onderste delen van deuren en poorten. De deuren in Nancy lijken een dergelijk beeld te illustreren.

Aandachtspunten.
Bij het bewonderen van gevels valt het op dat kleine elementen zoals deuren, deurknoppen, handvatten, brievenbussen, huisnummers en reclame een zeer bepalende invloed hebben op het uiterlijk van gevels. Daarom is het belangrijk aandacht te schenken aan het schrijnwerk (deuren, ramen en luiken). Dikwijls gebruikte men in het verleden goede houtsoorten en deuren die er in eerste instantie wat verwaarloosd uitzien, hoeven niet zomaar vervangen te worden door een moderne deur.

Adviezen.
Bewaar, respecteer en behoud historische deuren.
Respecteer en behoud oude sloten, handvatten, brievenbussen en bellen, zij vormen een onlosmakelijk onderdeel van de deur en historische gevel.


Zicht op een straat in Nancy.


Deuromlijsting in Nancy.


Behoud oude deuren (place de la Carrière, Nancy).


Deur (place de la Carrière, Nancy)

<
De simpliciteit zorgt voor een perfect uiterlijk.


Het respect voor de gesneuvelden.


Deze oude deur zullen wij niet snel bij ons terugvinden.
In Nancy bleef dit schrijnwerk nog behouden.


Een koetspoort (place de la Carrière, Nancy).


Een tweede koetspoort (place de la Carrière, Nancy).